6e vriendschappelijk treffen HSDV en SV Leudal

Op dinsdag 27 januari 2015 vond voor het zesde achtereenvolgende jaar een vriendschappelijke wedstrijd plaats tussen de Heldense Schaak- en Damvereniging (HSDV) en Schaakvereniging Leudal (SVL). Deze keer was SV Leudal de gastheer. Dit jaar deden 9 spelers van Leudal en 7 spelers van HSDV mee. Daarom werd één speler van Leudal tijdelijk ondergebracht bij HSDV. Na loting werd niemand minder dan Arthur Hendrickx bij HSDV opgesteld zodat aan beide zijden 8 spelers konden aanzitten. Er werden 6 partijen gespeeld van 10 minuten per speler per partij. 3 Keer schaken en 3 keer dammen. Om de uitslagen van het dammen en het schaken gelijkwaardig te houden kon men deze keer ook bij het schaken 2 punten scoren bij winst en 1 punt bij remise.
De tussenstand tot nu toe van alle vriendschappelijke wedstrijden was 3-2 in het voordeel van HSDV. En omdat de vorige keer SV Leudal een flinke afstraffing had gehad, waren zij gebrand op sportieve revanche.
De aanvang was wat verlaat omdat de gasten hun damborden vergeten waren. En omdat SV Leudal niet beschikt over damstenen en damborden moesten 2 spelers van HSDV rechtsomkeer maken om de vergeten materiaal in Helden op te halen. De onderweg gescoorde verkeersboetes voor het te hard rijden zullen ongetwijfeld bij de penningmeester van HSDV kunnen worden gedeclareerd.
Goed, na slechts een half uurtje vertraging kon de clash beginnen. De eerste ronde bestond uit schaken. SV Leudal won deze ronde als verwacht. En wel met 10-6. Mede dankzij de hulp van Arthur Hendrickx die nota bene zijn schaakpartij verloor!
De twee daaropvolgende ronden was het dammen en daarbij nam HSDV meteen de koppositie over. Met maar liefst twee keer een 12-4 winst werd de stand naar een 30-18 voorsprong getild.
Opmerkelijk was overigens wel dat zowel Han Wismans als Henk van Meegen bij het dammen in deze twee ronden elk 3 punten scoorden!
Gelukkig bestond ronde 4 en 5 weer uit schaken zodat SV Leudal de schade weer kon herstellen. Althans dat was de gedachte. SV Leudal won inderdaad beide ronden. Maar HSDV kon goed weerstand bieden zodat beide ronden 10-6 als uitslag kenden. Daarmee kwam de tussenstand op 42-38 voor HSDV.
De laatste ronde moest de beslissing brengen. En omdat dit een damronde was leek het feit al beslecht. En inderdaad de laatste ronde dammen haalde HSDV flink uit. Met maar liefst 14-2 werd deze ronde gewonnen waardoor HSDV andermaal het onderlinge treffen in haar voordeel wist te beslissen.
Einduitslag: HSDV – SV Leudal 56-40
Schaken: HSDV – SVL 18-30
Dammen: HSDV – SVL 38-10
Hiermee neemt HSDV een voorsprong van 4-2. SV Leudal zal komend jaar uit een ander vaatje moeten tappen om HSDV te kunnen verslaan. Volgend jaar zal het treffen weer in Noord-Limburg plaatsvinden. En wie weet worden dan onze Noord-Limburgse vrienden op een nederlaag getrakteerd.
Na afloop kregen de topscoorders van beide teams nog een prijsje uit handen van SV Leudal voorzitter Hans Kivits die deze avond voor de gelegenheid als wedstrijdleider optrad. Hij vertelde dat de vrienden uit Helden en de helden uit Leudal er in geslaagd waren er een mooi treffen van te maken.
Van HSDV kregen Pascal Schuman (10 uit 12) en Hans Leenders (8 uit 12) een prijs.
Aan de zijde van SV Leudal waren Han Wismans, Henk van Meegen en Jac Duyf (met 9 uit 12) de best scorende spelers.
Saillant detail: Arthur Hendrickx behaalde slechts 2 punten (uit 6) bij het schaken, terwijl hij bij het dammen juist 5 uit 6 scoorde. Voer voor psychologen!
Ondanks alle verloren wedstrijden was het een beregezellige avond waarbij vooral de onderlinge vriendschappelijke banden versterkt werden tussen deze twee zusterverenigingen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.